Andreas Jaquet stuurde een mail naar de stad Mortsel om te melden dat hij graag had deelgenomen aan de herdenking volgend jaar maar dat het haast onmogelijk voor hem is om te komen omdat hij zo moeilijk ter been is. Hier volgt zijn verhaal.
Mijn naam is Andreas Jaquet, een geboren Borgerhoutenaar. Ik heb als jong kind de gruwel van het bombardement van op een bepaalde afstand zelf gezien (ik ben nu ruim tachtig). Mijn moeder had me meegenomen, waarschijnlijk voor boodschappen. Mijn vader was toen door de bezetter opgepakt en moest gedwongen in Duitsland gaan werken. Plots hoorden wij het gedreun van vliegtuigmotoren en de gruwel begon. We konden de grond voelen trillen onder de zware explosies. Wat ik toen als kind gezien heb, is nog lang in mijn hoofd blijven rondspoken en zeker het gehuil van mensen die een of meer ledematen verloren hadden. Toen mijn moeder -die eveneens van de kaart was- weer tot bezinning kwam, greep ze mij plots vast en weg waren we (gelukkig).
Het moet gezegd dat de bezetter (eerlijk is eerlijk) de bevolking zeer goed geholpen heeft. Alles wat kon rijden werd gebruikt als ziekenwagen en men deed wat men kon. ‘Winterhulp’ kwam soep en voedsel uitdelen aan de slachtoffers. Ook tijdens het opruimen is er nog een dode gevallen.
Deze gruwel mag zeker nooit vergeten worden. Er werd toen een zeer mooi lied met zeer toepasselijke tekst geschreven over het bombardement.
De luchtaanval van 5 april 1943
Als herinnering aan de slachtoffers. Wijze: Witte Rozen
Het was een maandag in de lente
Bij een schone blauwe lucht
Toen er hoog door ’t luchtruim zweefden
Vogels met een hels gerucht
Ze maaiden dood en vernieling
Brachten rouw en grote smart
Vrouwen, kinderen zijn gevallen
O wat trof het noodlot hard
Wat hadden zij dan toch gedaan
Waarom hen zoveel leed gedaan
Refrein:
Wij zullen ’t nooit vergeten
Het grote droeve leed
En voor uwe nabestaanden
Zijn wij tot hulp gereed
Hoeveel onschuldige kinderen
Vielen onder ’t moordend staal
Wijl zij droomden van de toekomst
Vol van sprookjes en van praal
Met gebroken ledematen
De lijfjes uiteengerukt
Wie zal ooit de smart vergeten
Die de arme ouders drukt
Wat hadden zij dan toch gedaan
Waarom hen zoveel leed gedaan
Refrein
Nu zijt gij hoog in de hemel
Daar bij Onze Lieve Heer
Vraag Hem met gevouwen handjes
Zend geen boze vliegers meer
Hou de rampen en d’ellende
Ver van ons schoon vaderland
Spaar ons zusjes en ons broertjes
Van die wrede oorlogsbrand
Wat hadden zij dan toch gedaan
Waarom hen zoveel leed gedaan
(noot van de redactie: staat ook in het boek ‘Tranen over Mortsel’ van Pieter Serrien, Manteau 2013, blz. 352: kinderliedje omgezet naar rouwversjes die aangeleerd werden in sommige scholen)
ik volg deze getuigenissen regelmatig ,Ik was zelf inwoner van Mortsel maar was maar drie jaar oud en woonde op de Antwerpsestraat nr.9 en ik weet er zeer weinig van het bombardement enkel enkele flitsen. Ik heb wel familie verloren.
LikeLike