2 gedachtes over “Rosalie Anneessens

  1. Ik ben Evi Messagie, slachtoffer Alice Messagie is mijn groottante.

    Mijn tante heeft de poëzie ( waarin getekend is van Sinterklaas 1941 tot 25-03-1943) van Alice bewaard en naar aanleiding van dit project hebben we enkele pagina’s gescand en geprint voor in het herinneringsdoosje van Alice We hebben ook opgezocht van wie van de andere slachtoffers er ook tekeningen in staan. Rosalie Anneessens heeft ook in deze poëzie getekend. Ik print de scan van de tekening af en ga vragen of dit mee in het herinneringsdoosje kan.

    Ik vond het heel aangrijpend om al deze tekeningen te zien van al die vrolijke meisjes die hun best deden om een mooie tekening voor hun vriendin te maken, zonder een idee te hebben van welk verdrietig lot hen boven het hoofd hing.

    Als je deze tekening zelf ook graag wil zien kan je me mailen: evi.messagie@gmail.com

    Mvg, Evi Messagie

    Like

  2. Mijn moeder is Angela Hertsens. Zij werd geboren in Doel in 1928. Zij zat samen met Rosalie (Rosette) Anneessens in een klas van de lagere school in Doel en was toen vriendin van Rosalie. Rosalie woonde in Mortsel maar was op internaat in Doel. Rosalie was enig kind thuis en mijn moeders ouders hadden vier dochters en één zoon. Na de lagere school zijn de wegen van de twee vriendinnen in 1940 gescheiden want Rosalie ging terug naar Mortsel naar school.
    Een tijdje na het betreurde overlijden van Rosalie is Rosalies moeder samen met haar zus bij mijn moeders ouders thuis gekomen met de vraag of mijn moeders ouders niet één van hun dochters met name mijn moeder als vriendin van Rosalie wilden ‘afstaan’ want het verdriet en het gemis was te groot voor Rosalies moeder. Ze zou goed voor mijn moeder zorgen en regelmatig met haar op bezoek komen bij mijn moeders ouders. Mijn moeders moeder heeft haar geantwoord dat ze in geen geval een kind wou ‘afstaan’… Rosalies moeder heeft haar dan een gedachtenisprentje gegeven.
    Zo zie je weer hoe groot de ontreddering was bij de ouders van Rosalie na het triest overlijden van hun enige dochter.
    In bovenstaande reactie van Evi Messagie las ik dat Evi M. een gescande tekening heeft van Rosalie die zij als 14-jarige gemaakt had in 1942 in de poëzie van Evi’s groottante Alice, eveneens een betreurd slachtoffer. Via e-mail heb ik van Evi gescande tekeningen van Rosalie en andere meisjes gekregen. Het trieste gebeuren van deze jonge oorlogsslachtoffers was tachtig jaar na de feiten de aanleiding van hartige e-mail communicatie tussen ons beiden.
    Mijn moeder was ontroerd toen ze na meer dan tachtig jaar de tekening van haar vriendinnetje zag.
    Het is op die manier dat oorlogsslachtoffers in de harten van mensen blijven leven. Laten we hen nooit vergeten.

    Like

Plaats een reactie