verslag ledenvergadering 27 juni 2022

Met 22 aanwezigen op een totaal van een 60tal leden was de opkomst heel bemoedigend.

Pieter gaf een overzicht van onze activiteiten waaruit we vooral onthouden dat onze aanwezigheid op de jaarmarkt vorig jaar voor herhaling vatbaar is en dat vrijwilligers altijd welkom zijn. Ook onze deelname aan Reveil Mortsel (1 november) moeten we blijven voortzetten.

Mortsel zal ook opgenomen worden in het namenproject van Antwerpen. De stad wil een monument oprichten aan de kaai met de namen van alle oorlogsslachtoffers, militairen, burgers, gedeporteerden, Joodse slachtoffers etc. De 936 doden van het bombardement zullen daarbij staan. Mortsel was toen onderdeel van Groot-Antwerpen. Er wordt ook gevraagd om aandachtig te volgen hoe het bombardement een plaats krijgt in de permanente tentoonstelling over de wereldoorlog in Antwerpen.

We blikten terug op de mooie herdenking van dit jaar, met een bijzondere verwijzing naar andere conflicten vandaag.

Bruno overliep de financiën en bij het onderdeel sponsoring wordt de suggestie gedaan om met debetnota’s te werken voor bedrijven. Het geld moet dienen om andere projecten te steunen in bijvoorbeeld buurgemeenten. Misschien kan de opbrengst van Mortsel-Dorp concerten eens naar de vzw gaan? De streekvereniging Zuidrand kan meer betrokken worden bij onze activiteiten, die hebben budgetten voor verschillende projecten.

De jaarrekening en de begroting worden unaniem goedgekeurd en de bestuurders van de vzw krijgen unaniem kwijting.

Marc stelde het uitgebreide programma voor van de 80ste herdenking in 2023 met lezingen, muziektheater, kunstroute enz. De informatie daarover is al verschenen op verschillende kanalen. Voor de officiële herdenkingsplechtigheid op 1 april heeft de vzw een brief gestuurd naar het stadsbestuur met de vraag om koning Filip uit te nodigen. Op 5 april zal een herdenkingsmoment plaatsvinden op het stadsplein met als publiekstrekker Tom Lanoye die een stuk over het bombardement uit z’n jongste roman zal komen voorlezen. ’s Avonds geeft hij nog voorstelling in de Mark Liebrechtschouwburg. Nog een blikvanger worden 936 vrijwilligers die elk een slachtoffer zullen vertegenwoordigen om de omvang van de dodentol zichtbaar te maken op het stadsplein. In september vertrekken de oproepen om aan dat aantal vrijwilligers te geraken. De stad coördineert het geheel en levert puik werk.

KLIK HIER OM NU AL TICKETS TE KOPEN VOOR DE LEZINGEN EN VOORSTELLING IN 2023


Die reeks activiteiten wordt goed onthaald. Er wordt opgemerkt dat we de jongeren niet mogen vergeten via hun eigen kanalen en de scholen (ook die van Edegem bvb.) met lessenpakketten. De klemtoon mag niet alleen liggen op 5 april maar op de waanzin van de oorlog overal ter wereld: er zijn alleen maar verliezers. De campagne ‘936’ kan media inspireren om er mee aan de slag te gaan; via ATV?

Tot slot vraagt de Heemkundige Kring van Kontich aan de vzw om een delegatie te sturen wanneer zij de slachtoffers van 5 april (en de andere oorlogsslachtoffers) in november jaarlijks herdenken. We bekijken hoe we onze samenwerking kunnen versterken.

2 gedachtes over “verslag ledenvergadering 27 juni 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s