Triptiek voor 5 april, door Guy Cuyvers

In 2013 naar aanleiding van de 70ste herdenking heeft de stuurgroep 5 april aan Guy Cuyvers (musicus en componist Academie voor Muziek Woord en Dans Mortsel) gevraagd om een soort van Requiem voor 5 april te schrijven. Dat is uitgemond in een klein meesterwerk voor koor en orkest: ‘Triptiek voor 5 april’,  gebaseerd op de gedichten van Marcel Pira.

Guy Cuyvers: ‘Het was een geweldige eer om ‘Triptiek voor 5 april’ te mogen schrijven en de prachtige teksten van Marcel te verklanken.’

Het werk bestaat uit drie delen: Vijf April, Liedje Voor Een Kind en De Smaak Van Vrede (de tekst kan u op de site terugvinden bij ‘Gedichten over 5 april’).

De wereldpremière was op 5 april 2013 tijdens een voorstelling Herinnering, de kracht van 5 april in de Stadsschouwburg.  Gelegenheidsorkest o.l.v. Hans Vercauteren en koor Die Cierlycke o.l.v. Tom Johnson; solist Frederick Bruyninckx. Die uitvoering kan u hieronder aanklikken.

Cuyvers heeft van de Triptiek ook een bewerking gemaakt voor blazers die sindsdien elk jaar op de herdenking gespeeld wordt.

Op 8 april 2018 is het werk een tweede keer uitgevoerd op het concert n.a.v. de 75ste herdenking door het Vlaams Symfonisch Orkest met als dirigent Bart Van Casteren, een samengesteld koor (met zangers uit o.a. Mortsel en Essen) en solist Klaas Moortgat.

Een gedachte over “Triptiek voor 5 april, door Guy Cuyvers

  1. Beste Marc,

    Heel erg bedankt hiervoor! Ik voel me alweer zeer erg vereerd.

    Ik wens jullie allen van harte een gelukkig, gezond en zorgeloos 2020, vol gezelligheid en warme vriendschap.

    Veel groeten, Guy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s