Nieuwsbrief nr. 1 van onze VZW

Beste (toekomstige) leden van de VZW 5 april 1943

5 april 1943 staat in Mortsel in steen gebeiteld en in tranen gegrift in het hart van duizenden. Het was het grootste bombardement door “friendly fire” tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Benelux. Door een gruwelijke vergissing bombardeerden de geallieerde strijdkrachten het centrum van de stad. Balans: 936 dodelijke slachtoffers – onder hen meer dan 250 kinderen – en duizenden gewonden.

Afgelopen jaar hebben we onder ruime belangstelling de 75ste herdenking gehouden. Met de klassieke plechtigheid op het heraangelegde ereperk, waar alle 471 kruisjes een opknapbeurt hebben gekregen.

Maar ook met de ontroerende theaterproductie 5443 van Alex Van haecke, twee concerten met de uitvoering van Triptiek voor 5 april van Guy Cuyvers, een academische zitting, een tentoonstelling, de heruitgave van Tranen over Mortsel en het project Geef hen een plaats in je hart met herinneringsdoosjes voor elk slachtoffer.

Mede dankzij dat project zijn we er intussen in geslaagd om van 443 slachtoffers (bijna de helft) een foto terug te vinden waarmee we de slachtoffers een “gezicht” kunnen geven. Het resultaat is te bekijken op onze website.

De herdenking in 2018 heeft nog maar eens aangetoond dat Mortsel 5 april niet vergeten is. Iedere keer zijn we opnieuw verrast hoeveel mensen nog banden hebben met het bombardement door familie, vrienden of kennissen. Om die herinneringen te bewaren en de slachtoffers blijvend te herdenken, hebben Pieter Serrien (historicus en auteur van Tranen over Mortsel, Bruno Gastmans (voorzitter Heemkundige Kring) en Marc Van de Looverbosch (journalist) vorig jaar een VZW 5 april 1943 opgericht. Een VZW die samen met de stad Mortsel het (im)materieel erfgoed van het bombardement wil beschermen en de jaarlijkse herdenkingen in ere wil houden. Daarnaast onderhoudt de VZW de website met de 936 herdenkingspagina’s voor alle dodelijke slachtoffers, info over het bombardement, getuigenissen en nog veel meer.

Omdat we weten dat u zelf ook geïnteresseerd bent in alles wat met 5 april te maken heeft, zouden we u willen uitnodigen om lid te worden van de VZW. Dat doet u door  jaarlijks (minimum) 15 euro lidgeld te storten op rekeningnummer BE20 0689 0967 8656 met vermelding van naam en adres. Daarna vult u onderstaande inschrijving in:

Door lid te worden steunt u niet alleen het onderzoek en de herdenkingsactiviteiten, maar kunt u ook mee nadenken over de toekomst van de herdenking.

We hopen dat u ons mee wil helpen om 5 april 1943 niet in de nevelen van de geschiedenis te laten verdwijnen.

Pieter Serrien, Bruno Gastmans, Marc Van de Looverbosch

3 gedachtes over “Nieuwsbrief nr. 1 van onze VZW

  1. Pieter, vergeet je de slachtoffers van school Les Abeilles niet (2 kinderen) mijn mama was op de vlucht met deze 2 maar door een balk die voor haar viel is ze niet geraakt terwijl haar twee kameraden gedood werden. vriendelijke groeten Cathy Matthieu Dochter van Jeanine Jacqueline Anita Claassens °1934

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s