Herdenk mee de 936 slachtoffers van het bombardement op Mortsel

Op 5 april 2018 is het exact 75 jaar geleden dat Mortsel gebombardeerd werd door Amerikaanse vliegtuigen. Er vielen 936 doden bij het dodelijkste bombardement uit onze geschiedenis. Deze trieste verjaardag zal niet ongemerkt voorbijgaan.

Groots participatieproject

De 936 slachtoffers hebben nu naast achteraan het boek Tranen over Mortsel elk een plaats gekregen op het web en het Mortselse Stadsplein. De leerlingen van het GTI van Mortsel maakten een speciale herdenkingsmuur, die sinds kort op Stadsplein staat. Daarin staan 936 doosjes, iets minder dan een derde met een foto erop. Mortselaars en mensen uit andere gemeentes, jong en oud, getuigen en familie van slachtoffers worden uitgenodigd om vanaf donderdag 5 april 2018 een doosje mee te nemen naar huis. In het doosje kan je persoonlijke teksten, tekeningen, gedachten… steken. Daarna breng je het terug. De herdenkingsinstallatie zal daarna een vaste plaats krijgen op het ereperk in Mortsel-Dorp. Online kan je opzoeken welke info er bekend is over de slachtoffers en publieke reacties plaatsen.

Ga via deze link naar de online slachtofferlijst.

Pieter Serrien: ‘Het opstellen van de slachtofferlijst was een titanenwerk, maar het was het waard. Op de eerste dag na de lancering waren er al meteen bijna 2000 bezoeken. Verschillende mensen gaven ons nieuwe informatie en al meer dan tien slachtoffers hebben een foto gekregen.’

Hoe opzoeken in de slachtofferlijst?

Specifieke groepen:

Volgens locatie van het bombardement:

Volgens woonplaats/geboorteplaats (met meer dan twee doden):

Volgens betrokken Mortselse straat (als doelwit of woonplaats). Info over de schade aan de woningen vindt u via deze link.

 

 

 

6 gedachtes over “Herdenk mee de 936 slachtoffers van het bombardement op Mortsel

  1. Mijn vader, mijn nonkel en grootvader waren in het bombardement. Mijn vader en grootvader waren tewerkgesteld in de Erla fabriek en overleefden het bombardement. Het is steeds een trauma gebleven, mijn vader was 17 jaar en heeft toen vreselijke dingen gezien. Mijn nonkel ging naar school in Mortsel en was op schoolwandeling in de omgeving. Hij werd geraakt door een schrapnel in de rug en moest verzorgd worden. Blijven herdenken is belangrijk. En de bedenking maken of dit bombardement gerechtvaardigd was. Nu zou men snel spreken van een oorlogsmisdaad, toen werd erover gezwegen. Dit ligt waarschijnlijk zwaar bij de betrokkenen. Mijn grootvader , vader en nonkel zijn niet meer. Ze hebben het niet makelijk gehad in de oorlog, dat is zeker.

    Like

  2. Bedankt Pieter. Ik heb mijn grootvader nooit mogen ontmoeten omdat hij in dit bombarbement overleed. Mijn grootmoeder werd op 36 jarige leeftijd weduwe met een zoontje van 6 jaar. Onze familie weet welk gruwelijk leed oorlog kan veroorzaken. Dit moet altijd herdacht blijven.

    Like

  3. Bedankt “Mortsel” voor dit initiatief. Ook mijn opa overleefde het bombardement niet. Eea gebeurde voor de ogen van zijn toen 17 jarige zoon, mijn papa – nu 92. Bonneke bleef met 3 jonge kinderen achter. Herinneringsdoosje is emotioneel. Blij dat ‘k dit kan herdenken met papa en zijn zus. Veroorzaakte ellende en gruwel mogen niet vergeten worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s