Gabrielle Verhulst

43 jaar

°12/12/1899, Antwerpen

woonde in Mortsel, Lindenlei 44

overleed in haar woning samen met haar dochtertje Frieda Schamp

was de mama van het slachtoffer Nora Schamp

Marieke Stuckens: ‘Ik liep verder in de Lindenlei, waar twee huizen naast ons de familie Schamp woonde, in zo’n modern en stevig huis waar we vaak gaan schuilen waren toen de oorlog uitbrak. Het huis was door een voltreffer vernietigd. Het ijzeren hek van de voortuin lag verwrongen voor een krater en een hoop puin. Meneer Schamp en zijn zoon Herman waren samen met enkele anderen wanhopig op zoek naar Frieda en de moeder, die het huis waren ingelopen toen het bombardement begon. Ik stond te kijken toen ze haar en kleine Frieda op een draagberrie naar buiten droegen. Ze waren met een laken bedekt, maar haar voeten staken onder het laken uit. Ik zie haar bruine, bestofte schoenen nog steeds voor mij.’

Tranen over Mortsel, p. 244-246.

3 gedachtes over “Gabrielle Verhulst

  1. Begin jaren tachtig woonde ik in een appartementje op dezelfde plek waar eens het gebombardeerde huis van mijn grootouders stond. Op een dag belde de oude postbode aan, met de vraag of ik misschien familie was van de familie Schamp die hier vroeger gewoond had?Hij ging met pensioen en wilde zo graag nog aan de familie Schamp vertellen wat hij op 5 april beleefd had. Op die bewuste zonnige dag was hij, de piepjonge postbode, een babbelke aan t doen met mijn grootmoeder, met klein Friedeke op haar arm.Toen het luchtalarm klonk, nodigde mijn grootmoeder hem uit om mee te schuilen in hun stevige nieuwe huis. Maar de postbode sloeg haar aanbod af:”t zal toch maar voor de haven zijn,die vliegen gewoon over, ik leg me wel efkes in de goot “.Waarop mijn grootmoeder met haar peuter naar binnen ging om er nooit meer uit te komen. ..

    Like

  2. Mijn moeder Els Schamp was dertien jaar en zat op de middelbare school in Antwerpen. De zusters zeiden dat alle kinderen die in de richting van Oude God woonden naar huis moesten. Mijn moeder vertrok met de tram, zonder te weten waarom ze naar huis moest . Gelukkig stapte één van haar ooms ook op de tram: hij had gehoord dat er iets gebeurd was en wou gaan kijken naar zijn familie. Zo was mijn moeder niet alleen toen ze de Lindelei en haar huis zag en hoorde dat haar moeder en twee zussen overleden waren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s