Frieda Schamp

3 jaar

°27/10/1939, Mortsel

woonde in de Lindenlei 44, Mortsel

overleed in haar woning, samen met haar mama Gabrielle Verhulst

ze was het kleine zusje van slachtoffer Nora Schamp

ze liggen samen begraven in een familiegraf op de begraafplaats van Mortsel-Dorp (niet op het ereperk, maar aan de ingang rechts vooraan)

Buurmeisje Paula Stuckens: ‘Ik was gaan winkelen met ons moeke. Op de terugweg liepen we langs de Eggestraat de Lindenlei in. We passeerden het huis van de bevriende familie Schamp. Daar was mijn vriendinnetje Frieda voor hun huis aan het spelen met een koetsje voor haar pop. Ik hield niet zo van poppen. Ik had een knuffelbeer, Toto, waar ik erg van hield en we spraken af dat ze die namiddag naar mij zou komen om samen te spelen en Toto een ritje te geven in de nieuwe koets. Onze moeders praatten ook, waarna we naar huis gingen.’

De tienjarige Walter Schamp had het bombardement meegemaakt in de Guido Gezelleschool en werd door zijn meester op de rug naar huis gebracht: ‘Tot mijn ontzetting zag ik dat ons huis er niet meer stond. Het was herleid tot een grote puinhoop. Er waren al veel mensen in de weer met ruimen. Ons huis was getroffen door een zware bom die door de trapzaal tot onder het huis was gekomen en daar was ontploft. Alles was zo ongeloo ijk irreëel en ik hoopte, ook nog vele dagen nadien, dat dit alles slechts een vreselijke nachtmerrie was geweest. ’s Anderendaags werd ons vermoeden bevestigd: men trof moeder aan met mijn jongste zusje Frieda, amper drie jaar oud, in haar armen. Ze waren allebei dood.

Tranen over Mortsel, p. 241-247

2 gedachtes over “Frieda Schamp

  1. Friedeke was bij het begin van de oorlog al eens net ontsnapt aan de dood want toen was er een stuk brandbom in haar wieg gevlogen, men kon dit gelukkig op tijd buiten gooien

    Like

  2. Toen haar moeke aan het breien was zei ze “oh ik heb een steek laten vallen” waarop Friedeke heel ijverig op de grond begon te zoeken waar die steek zou gevallen zijn, om hem op te rapen voor haar moeke.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s