Karel Heuten overleden

We vernemen zonet het afscheid van een van de bekendste getuigen van het bombardement: Karel Heuten, die vooral in Edegem werkte als pastoor. Om hen te eren publiceren we zijn getuigenis in Tranen over Mortsel.

De toen veertienjarige Karel Heuten zat op het Sint-Jan Berchmanscollege. Na het schuilen was het niet meer de moeite om de lessen te herbeginnen dus mochten de kinderen naar huis. Karel was ongerust over zijn zusje Toosje, die naar de Sint-Lutgardisschool ging en nam snel tram 7: ‘Onderweg hoorden we van alles, lawaai en geruchten dat er een zwaar bombardement was geweest. De tram reed maar tot de Sint-Willibrorduskerk in Berchem. Vanaf daar waren de tramdraden gesprongen. We moesten te voet verder. Tot aan de grens zagen we de ene gekwetste na de andere, soms op brancards. Het was een lijdensweg van vluchtende mensen.’

Vanaf de grens tussen Berchem en Mortsel stond bijna geen enkel huis meer recht.

Toen arriveerde Karel aan de platgebombardeerde Sint-Lutgardisschool: ‘Ons moeder was er al. Ze stond daar te kijken en te wachten, ontdaan, hopend dat er nog iemand levend uit de school zou komen. Toen mijn moeder en ik een uur aan de school aan het zoeken waren, werd mijn zusje ook bovengehaald. Haar schedel was opengeslagen. Een Duitse dokter onderzocht haar kort en zei direct: “Schedelbreuk. Afvoeren. Daar is niets meer aan te doen.” In het puin vonden we een uitgeslagen deur, die we gebruikten als brancard.’

Het Gemeenteplein met zicht op de vernielde Sint-Lutgardisschool.

Dank voor je moedige getuigenis en rust zacht.

De herdenkingspagina van Toosje Heuten kan je vinden via deze link.

5 gedachtes over “Karel Heuten overleden

  1. Jarenlang als organist super met hem samengewerkt. Een door en door goede man heeft ons nu verlaten. Karel, rust in vrede, je hebt het meer als verdiend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s