Het verhaal van Hendrik Vinck

Chris Ceustermans werkt aan een literaire biografie over de auteur Emmanuel De Bom (1868-1953). Bij het snuisteren in de archieven stuitte hij op het droeve verhaal van Hendrik Vinck (klik hier voor zijn herdenkingspagina), zoon van kunstschilder Jozef Vinck die toen in de Dieseghemlei woonde. Hendrik is op 5 april 1943 omgekomen bij het bombardement op de Guido Gezelleschool. Hij was 8 jaar en zat in het derde leerjaar.

Jozef Vinck vertelde daarover in het televisieprogramma ‘Ten huize van’: ‘Dat is natuurlijk de zwarte bladzijde: 5 april 1943. Een geweldig milde dag, kerselaars in bloei. Mijn vrouw was thuis. Ik was in Kapellen bij dr. W. Jaak Cornelissen voor een privé-les. Vandaar in Kapellen heb ik het bombardement gezien, zonder ook maar het minste vermoeden te hebben dat het om Oude-God te doen was. Ik vernam dat op de tram van de bestuurder. Dan is de nachtmerrie begonnen. Ik weet niet hoe ik thuis geraakt ben. Het huis was beschadigd maar mijn vrouw veilig. Wij misten een kind. Hendrik werd getroffen in de school. Ik ben hem gaan herkennen…
Ik heb het huis hier dan opgeknapt, heb het verhuurd en ben zelf naar Ranst gaan wonen, waar ik vier jaar gebleven ben. Na het gewoel en de angst van de bombardementen, was Ranst met zijn landelijk karakter en natuurschoon, als het park Zevenbergen, een rust. Ik heb daar hard gewerkt. Dat was ook wel nodig, want wij zaten elke dag met zijn zevenen aan tafel. Ik bezit uit die periode eigenlijk niets meer.’

Jozef Vinck (1900-1979) was een bekend kunstenaar, voornamelijk landschapsschilder. Enkele werken van hem hingen in het stadhuis van Mortsel, dat nu in verbouwing is. De vroegere collegezaal was naar hem vernoemd.

Het toeval wil dat André Gastmans (vader van Bruno) de beste vriend was van Hendrik, ze woonden in dezelfde straat. Bruno heeft uit de gesprekken met zijn vader toen hij nog leefde, deze getuigenis bijeengesprokkeld.

Namiddag van 5 april. Ik was acht – bijna negen – jaar en zat op de jongensschool Guido Gezelle in de Eggestraat. We hadden samen met andere kinderen een sportnamiddag van meester Senzier, voetballen op de koer. Aan de beide zijden van de speelplaats stonden op de muur de doelen geschilderd. Ik stond in de goal. De bommen vielen en de onderwijzer die in het midden van de speelplaats stond, riep – zoals we vroeger geoefend hadden: ‘Loop naar de gangen en kruip onder de trappen’. Ik stond op drie, vier meter van de gang waar onze klas was. Ik ben niet naar die gang gelopen maar naar de gang aan de andere kant van de speelplaats waar ik hoegenaamd niks verloren had. De meeste kinderen zijn naar de gang van de klas gelopen. Op de achterkant ervan is een bom gevallen en 23 kinderen zijn daarin gebleven. Hendrik Vinck bijvoorbeeld die naast mij in de goal stond want hij kon niet voetballen. Hij zag ook niet goed, hij droeg een bril. Hendrik liep naar de eigen gang. Van onze klas waren er vier, vijf doden, ik weet het niet meer, maar veel gekwetsten.

De dag nadien was ik al terug op school. Er stonden een hoop kisten naast mekaar onder het afdak. Allemaal op een rij, kist naast kist naast kist naast kist, allemaal dezelfde, precies appelsienkisten. Ik ben mijn spullen gaan halen en heb ook die van Hendrik Vinck meegenomen. Een moment dat ik nooit zal vergeten. Ik wist toen al dat hij in het bombardement gebleven was. Zijn boekentas en zijn persoonlijke bezittingen ben ik bij hem thuis gaan afgeven. Het in ontvangst nemen door de ouders was zeer pijnlijk en zeer bedroevend. Ik heb nog lang zijn bril bewaard en zijn schrijfboek van schoonschrift. Van de begrafenis weet ik niets. Ik mocht er niet naartoe van mijn ouders. Ze hebben nooit gezegd waarom niet: ‘Ge gaat niet, ge blijft thuis.’

2 gedachtes over “Het verhaal van Hendrik Vinck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s