Verslag Algemene Ledenvergadering vzw

7 september 2020, zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 26 Mortsel.

Met aandacht voor de veiligheidsmaatregelen: 1,5 meter afstand, mondmasker en handhygiëne, zijn toch in totaal 15 leden komen opdagen.
Voorzitter Pieter Serrien laat zich verontschuldigen.

Marc Van de Looverbosch geeft een overzicht van het voorbije werkjaar dat sterk getekend is door de gevolgen van de coronacrisis. Zo is de jaarlijkse herdenking op initiatief van de VZW vervangen door een digitale herdenking. De VZW heeft ook samen met de stad aandacht geschonken aan de V-bommen op Antwerpen en Mortsel 75 jaar geleden. Zo staan er 2 herdenkingspanelen aan het Sint-Jozefziekenhuis en de hoek Antwerpsestraat/Lieven Gevaertstraat. Verschillende leden spreken hun waardering uit voor die initiatieven.


Op 1 november zullen tijdens het réveil op de begraafplaats Sint-Benedictus kaarsjes geplaatst worden op alle kruisjes van het ereperk in samenwerking met de stad en de plaatselijke organisatie.


De heemkundige kringen van Wilrijk, Boechout, Kontich en Hove hebben op vraag van de VZW foto’s doorgestuurd van (de graven van) slachtoffers van het bombardement die op hun grondgebied begraven zijn. Daarmee kan de slachtofferlijst aangevuld worden op onze site. Voorzitter Pieter Serrien doet via een PowerPoint een oproep aan iedereen om mee opzoekingswerk te doen en foto’s te verzamelen en op de lijst een reactie achter te laten of de pagina te promoten.


De VZW zal dit jaar een officiële erkenning aanvragen als vereniging bij de stad Mortsel.


Sponsoring bij de middenstand van Mortsel is door corona stilgevallen. Hopelijk kunnen we dat in de loop van volgend jaar weer oppikken als de crisis voorbij is.


Bruno Gastmans presenteert de jaarrekening 5/2/2018 – 31/12/2019. Samengevat gaat het om een totaal van 2776,11 euro ontvangsten (hoofdzakelijk lidgeld van de 80 leden) en een totaal van 474,68 euro uitgaven. De Algemene Vergadering keurt de jaarrekening unaniem goed.
De begroting voor 2020 gaat uit van ongeveer dezelfde bedragen als in de jaarrekening. De Algemene Vergadering keurt alle cijfers unaniem goed en geeft kwijting aan de bestuurders.


Tot slot komen er enkele vragen en opmerkingen vanuit de Algemene Ledenvergadering:

 • voorstel om samen te werken met de Streekvereniging De Zuidrand om de digitale uitbouw van de site te verbeteren: fotoarchief en stratenplan van het geteisterde Mortsel.
 • vraag of er aan het woonproject Minerve op de oude Agfasite in Edegem een herinneringspaneel kan komen over het bombardement op de Erlafabriek (voorheen Minerva).
 • vraag of de leden van de VZW nauwer kunnen worden betrokken bij de herdenkingen.

3 gedachtes over “Verslag Algemene Ledenvergadering vzw

 1. Beste Pieter en Marc ,

  Mijn grootvader Jules Beernaert die slachtoffer was bombardement te Mortsel . Is toen begraven op het SCHOONSELHOF te Antwerpen . Dit graf is nu verwijderd . Het is mijn niet duidelijk dat zijn naam nu vermeld is op de begraafplaats Oude God . Waar de meeste slachtoffer zijn begraven . Ik ben daar al eens gaan wandelen , toch niets gevonden ! Willen jullie dit eens nakijken ? Dank en vriendelijke groeten , Jules Beernaert ( kleinzoon ) Lydia Robaye . Zandhoven

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. Geachte Marc Van De Looverbosch,

  Ik heb begrepen dat jullie foto’s zoeken via de heemkundige kringen van een aantal gemeentes via heemkundige kringen. Ik heb een foto van het gedenkplaatje van mijn grootmoeder Jeanne D’Hondt, die ten gevolge van het bombardement is overleden. Het gedenkplaatje staat op het perk van oorlogsslachtoffers op de begraafplaats van Berchem. Ik heb geprobeerd deze foto hier te plaatsen maar het lukt mij niet. Ik ga deze proberen te versturen via Bruno Gastmans zijn email adres.
  De vraag die gesteld is geweest over Minerve vind ik zeer schitterend en ook terecht. Het zou mooi zijn dat op de gedenkplaat alle namen van de dodelijke slachtoffers van ERLA er komen op te staan.
  Vriendelijk dank,

  Mvg,
  Nancy Müller

  Like

 3. Geachte Marc Van De Looverbosch,

  Ik heb begrepen dat jullie foto’s zoeken via de heemkundige kringen van een aantal gemeenten . Ik heb een foto van het gedenkplaatje van mijn grootmoeder Jeanne D’Hondt, die ten gevolge van het bombardement is overleden. Het gedenkplaatje staat op het perk van oorlogsslachtoffers op de begraafplaats van Berchem. Ik heb ook een foto waarvan ik vermoed dat hij Florentius D’Hondt is, die ook is overleden ten gevolge van het bombardement en was ook werknemer bij ERLA. De vraag die gesteld is geweest over Minerve vind ik zeer schitterend en ook terecht. Het zou mooi zijn dat op de gedenkplaat alle namen van de dodelijke slachtoffers van ERLA er komen op te staan. Vriendelijk dank,

  Mvg, Nancy Müller

  Op za 12 sep. 2020 om 16:27 schreef 5 april 1943, het bombardement op

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s