4 gedachtes over “Valère Helleputte

 1. Helleputte Valère was de bompa die ik nooit heb gekend. Mijn bobonne vertelde dat hij per toeval in Mortsel was .Hij werkte bij de brouwerij van Haacht en nam die dag een shift over van een maat die ziek was. Zijn vrouw diende hem te identificeren en zag reeds van ver dat hij bij de slachtoffers was. Ze herkende hem aan de pas gelapte schoenzolen die ze die morgen nog was gaan halen. Hij liet 2 zonen na : Arsène ( mijn vader en Karel .)

  Like

 2. Valere was mijn overgrootvader. Het verhaal, hierboven door mijn moeder neergeschreven, heeft me altijd de onrechtvaardigheid van jet lot getoond.een shift overnemen van een collega en dan zo weggevaagd worden van de aarde… in Mortsel Oude God, godbetert…

  Like

 3. Valère was de grootvader die ik ook niet gekend heb maar die wel mijn ganse leven aanwezig was. Mijn vader Karel Helleputte (oudste zoon van Valère en broer van Arsène) vergat regelmatig een verjaardag maar nooit 5 april! Elk jaar stonden wij die dag stil bij wat er in 1943 gebeurd was. Valère had inderdaad een shift overgenomen van een collega bij de brouwerij van Haacht en had net bier geleverd toen de bommen vielen. Hij is samen met een andere collega omgekomen. Zij liggen naast elkaar begraven. Karel was 20 jaar in 1943 en er waren plannen gemaakt dat vader Valère samen met zijn 2 zonen een eigen transportfirma zou beginnen. De bommen op Mortsel hebben dat verhinderd! in navolging van mijn vader Karel (overleden in 2005) ga ik nog elk jaar op 5 april naar het graf van mijn grootvader in Mortsel.

  Like

 4. Tot mijn 8ste jaar ongeveer ben ik ervan overtuigd geweest dat ik mijn grootvader Valère wél heb gekend, zo levendig waren de verhalen die ik tijdens mijn jongste jaren over hem heb gehoord. Helaas stierf hij een tragische en veel te vroege dood, 16 jaar voor ik geboren werd. Hij was een mooie man, in alle betekenissen van het woord. Op deze foto zie ik duidelijk de sprekende gelijkenis met mijn vader Arsène, en zelfs met mijn zoon Jakob. De vergankelijkheid van het leven, en tegelijkertijd het voortgaan ervan… dat onroert me mateloos.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s