Greta Schouwenaars

12 jaar

°09/05/1930, Mortsel

woonde in Mortsel, Floralei 5

overleed in Sint-Lutgardis

was de zus van de latere schrijver Clem Schouwenaars

Clem Schouwenaars: ‘Mijn vader was veertig jaar oud, ik tien jaar, drie maanden en één week. Twee uren wroetten wij samen in het puin van de gemeenteschool, waar Greta in de zevende klas zat. Toen we haar vonden, lag ze met één hand voor haar ogen, ongeschonden, slechts met drie blauwe vlekjes. Daarom was het zo moeilijk te geloven dat ze net zo dood was als al de meisjes die we voor haar vonden. Mijn vader was veertig jaar oud, ik even oud als hij.’

Tranen over Mortsel, p. 253.

Een gedachte over “Greta Schouwenaars

 1. Ik ben Evi Messagie, slachtoffer Alice Messagie is mijn groottante.

  Mijn tante heeft de poëzie ( waarin getekend is van Sinterklaas 1941 tot 25-03-1943) van Alice bewaard en naar aanleiding van dit project hebben we enkele pagina’s gescand en geprint voor in het herinneringsdoosje van Alice We hebben ook opgezocht van wie van de andere slachtoffers er ook tekeningen in staan. Greta Schouwenaars heeft ook 2x in deze poëzie getekend. Ik print de scan van de tekeningen af en ga vragen of dit mee in het herinneringsdoosje kan.

  Ik vond het heel aangrijpend om al deze tekeningen te zien van al die vrolijke meisjes die hun best deden om een mooie tekening voor hun vriendin te maken, zonder een idee te hebben van welk verdrietig lot hen boven het hoofd hing.

  Als je deze tekening zelf ook graag wil zien kan je me mailen: evi.messagie@gmail.com

  Mvg, Evi Messagie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s